Kinnie nie tylko maltańskie

Jakiś czas temu pisałem o Kinnie, chyba najbardziej rozpoznawalnym napoju produkowanym na Malcie. Jak się jednak okazuje nie jest to czysto maltański smak. I nie chodzi mi wcale o Coca-Colową Fantę Amara (dawniej Krest). Podobne napoje, biorące swoją nazwę nazwę (Chinotto) od odmiany gorzkich pomarańczy, które stanowią ich podstawę, produkowane są też od wielu lat we Włoszech. Z resztą sama nazwa Chinotto w języku włoskim czytana jest Kinotto.

W angielskojęzycznej Wikipedii można znaleźć informacje, że tego typu napój znany były już w starożytności, a na skalę przemysłową jako napój gazowany produkowany jest od lat 50-tych XX w.

Co ciekawe na stronach producentów można znaleźć informacje, że Chin8Neri produkowane jest od 1949 rok, zaś San Pellegrino Chinotto od 1950 rok. Czyli w obu przypadkach napoje wprowadzono na rynek wcześniej niż Kinnie (Farsons produkuje Kinnie od 1952 roku).

Napoje Chinotto dostępne są także w polskich sklepach. W jednym z lokalnych sklepików u mnie na osiedlu znalazłem „Tomarchio Chinotto”, a w supermarketach Alma i Piotr i Paweł „San Pellegrino Chinò”.

Ostatnio postanowiłem przetestować te dwa napoje i porównać z Kinnie. Jak się można domyślić wszystkie mają dość podobny smak. Jednak Tomarchio Chinotto jest trochę mniej słodkie niż Kinnie, przypomina bardziej Kinnie Vita. Chinò zaś ma o wiele bardziej ziołowy posmak.

Na szczęście nadal Kinnie smakuje mi najbardziej. :)