Kulinarnie o Malcie w TV
Chyba wszyscy znają programy kulinarne Roberta Makłowicza, który od kilkunastu już lat przybliża na antenie TV ciekawe miejsca ich kulturę i tradycje kulinarne. W ostatnich odcinakach swojego cyklu "Makłowicz w Podróży", które aktualnie emitowane są w drugim kanale TVP, zaprasza na Maltę i Gozo.
Pierwszy z odcinków nakręconych na wyspach nosi tytuł "Waleczna Valletta" i jak sama jego nazwa wskazuje poświęcony jest stolicy wyspy i jej historii. Drugi - "Archipelag" - wyspie Gozo i maltańskim winom. W chwili gdy to piszę trzeci odcinek nie został wyemitowany (zostanie wyemitowany 13 kwietnia) a nosić będzie tytuł "Miejsce spotkań".
Robert Makłowicz oprócz opowiadania o historii i kulturze odwiedzanych miejsc, przygotuje także potrawy maltańskiej kuchni:
"Makłowicz w Podróży" to jednak nie jedyny polski program tego typu z Maltą i maltańska kuchnia w roli głównej. W 2013 powstał i został wyemitowany cykly "Teo-ria smaku Teo Vafidisa". Jego autor, znany z programu "Europa da się lubić", choć głównie pokazuje w swoim programie Grecję i jej kuchnię, to ostatnie trzy odcinki swojego cyklu poświęcił Malcie i Gozo.
Zarówno cykl "Makłowicz w Podróży" jak i "Historia smaku Teo Vafidisa" dostępny jest na platformie VOD TVP:
Makłowicz w podróży:
Teo-ria smaku Teo Vafidisa: